Dunkel, cunoscută și sub numele de bere lager brună bavareză, este produsă în Bavaria încă din secolul al XII-lea. Inițial, era fabricată în mănăstirile benedictine, dar fiind foarte populară s-a răspândit larg. Cel mai mare impact asupra acestui tip de bere l-a avut Reinheitsgebot-ul din 1516. Conform acestei legi, berea putea conține doar malț de orz, hamei și apă (pe atunci nu se știa încă că drojdia este responsabilă pentru fermentarea berii). Scopul legii era îmbunătățirea calității berii și menținerea prețului pâinii scăzut. Astfel, dacă berarii nu cumpărau secara și grâul, agricultorii puteau vinde doar brutarilor recolta lor. Încă din acele vremuri erau și scheme frauduloase. :) În orice caz, în acea perioadă s-a standardizat Dunkel-ul, acesta fiind considerat nașterea stilului.
În mod obișnuit, pachetele noastre de rețete nu conțin aditivi pentru tratarea apei, cu excepția cazului în care este specificat altfel în descriere.
Malț:
2.2kg Viking Vienez
2.2kg Viking Munich Dark
0.2kg Weyermann Caramunich II.
0.1kg Chocolate Wheat
Hamei (+timp de fierbere):
10g Hallertau Tradition 60min
20g Hallertau Tradition 15min
20g Hallertau Tradition 5min
Drojdie:
2 pachete Brewline W-34/70
Rețeta poate fi găsită AICI.
Puteți prepara în jur de 21 litri de bere.