Alege această rețetă dacă nu vrei să faci cidrul din concentrat, ci să păstrezi aromele proaspete până în pahar.
Descriere:
Alcool.: aproximativ 5%
Dulceață: după gustul fiecăruia
Aciditate: medie
Cantitate: 21 litri
Conținutul pachetului:
- 10 litri suc proaspăt de mere Idared
- 5 litri suc proaspăt de mere Jonathan
- pachet de drojdie kveik
- 5 g de nutrienți pentru drojdie
Pașii de preparare:
-
Curăță bine fermentatorul.
-
Toarnă cele 15 litri de suc de mere în fermentator.
-
Măsoară 5 litri de apă de la robinet fără clor (adică 0,5 g de acid ascorbic pe litru de apă) și încălzește-o la 50 de grade Celsius. Toarnă-o apoi în fermentator. Astfel, temperatura fermentatorului va fi între 30 și 33 de grade Celsius, temperatura ideală pentru fermentarea cu drojdia kveik.
-
După ce toate ingredientele sunt în fermentator, adaugă jumătate din nutrienții pentru drojdie.
-
Presară drojdia deasupra fermentatorului, închide-l și menține temperatura la 33 de grade Celsius.
-
În a doua zi a fermentației, adaugă restul nutrienților pentru drojdie în fermentator.
-
După 4 zile de fermentație, efectuează procesul de cold crash (răcire rapidă la 1 grad Celsius). Densitatea mustului va ajunge undeva la 1.000, nu te îngrijora dacă se reduce și mai mult.
-
După 2 zile, degustă o mică cantitate pentru a vedea dacă dulceața este pe placul tău. Cidrul poate fi îndulcit cu eritrit sau poți adăuga un pic de suc de mere 100% înainte de a-l turna în pahar. Conform standardelor, cidrul nu conține zahăr adăugat sau îndulcitori artificiali; noi recomandăm a doua variantă.
-
Îmbuteliază cu aproximativ 8 g/l de zahăr de îmbuteliere.
-
Păstrează la temperatura camerei timp de 4 zile pentru a permite carbonatarea, apoi mută cidrul într-un loc răcoros.
-
Este recomandat să lași cidrul să se maturizeze timp de 2-4 luni pentru a se armoniza aromele.
Pentru a păstra aciditatea, ține merele în frigider până la utilizare!
Puteți prepara în jur de 21 litri.