Rețeta de Lichtenheiner a lui Szabó Dávid și Prohászka Dávid, câștigătoare a medaliei de aur la competiția jubiliară, a X-a ediție a Házi Sörfőzők. "Lichtenheiner este o bere de grâu cu fum ușor alcoolizată și acidă. Amintește cel mai mult de un Berliner Weisse fumos, dar cu o aciditate mai moderată."
În rețeta originală, Dávid și-au folosit cultura de bacterii Lallemand Sour Pitch, nu drojdia kveik. După macerare, au fiert mustul de bere timp de 10 minute fără hamei, apoi l-au acidulat la 40-42 °C timp de aproximativ 24-36 de ore. Apoi l-au fiert din nou timp de 60 de minute, dar de data aceasta cu hamei amar de 10 IBU la 0 minute. Apoi, după răcire, mustul de bere a fost inoculat cu Fermentis K-97 (sau Lalbrew Köln) și a fost fermentat. La 18°C - 3 zile, apoi la 20°C - 5 zile.
Cu permisiunea băieților, am modificat rețeta și am folosit drojdia kveik Hornindal. Această drojdie fermentată produce esteri și, în același timp, acidifiază berea, făcând rețeta mult mai prietenoasă pentru începători.
De regulă, pachetele noastre de rețete nu conțin agenți de tratare a apei, cu excepția cazului în care acest lucru este specificat în mod specific în descriere.
Malțuri:
1,4 kg Viking Pilsner Malt
0,9 kg de grâu afumat Viking
0,9 kg malț de grâu Viking
0,4 kg malț afumat din fag Weyermann
Hamei (+timp de fierbere):
---
Drojdie:
YeasterBunny YB-905 Hornindal kveik
Sare nutritivă pentru drojdie Brewline Activive 5g
Reteta o gasiti AICI.
Puteți face aprox. 21 de litri de bere.