Echipamente și ingrediente pentru berari.


Împreună, transformăm pasiunea în bere!

Articole despre homebrewing

BJCP IPA cu malț din secară

Hopline
16.10.2024 14:19
BJCP IPA cu malț din secară

Avem ceva special pentru voi: un adevărat clasic, ușor de consumat, cu o efervescență condimentată. Cu gustul său revigorant, este alegerea perfectă pentru orice ocazie. Încearcă-l și bucură-te de o experiență plină de arome armonioase!

Ce este BJCP? Este prescurtarea de la Beer Judge Certification Program din engleză. Acest sistem a fost creat în 1985 pentru a evalua berea după reguli standardizate. Este bine documentat și ușor de înțeles. A fost conceput în principal pentru a evalua în homebrewing. BJCP include categorii și subcategorii care oferă recomandări pentru ingrediente, ceea ce poate fi foarte util pentru un berar începător care vrea să învețe despre diferite stiluri de bere.

IPA cu malț din Secară

Impresie generală: O bere intenționat amăruie și puternic hameiată, de intensitate medie, care folosește secară și soiuri moderne de hamei american. Gustul se concentrează pe hamei, cu un profil de fermentare curat și un final sec. Malțul joacă un rol de sprijin, ajutând la evidențierea caracterului creativ al hameiului.

Aromă: Aromă de hamei de la moderată până la intensă, ce reflectă una sau mai multe caracteristici ale hameiului american: citrice, flori, pin, rășină, condimente, fructe tropicale, fructe cu sâmburi sau fructe de pădure, pepene galben etc. Deseori este adăugat hamei la rece (dry hopping), oferind o aromă proaspătă, deși nu este obligatoriu. Mirosul de iarbă ar trebui să fie minim, dacă este prezent. Se poate simți ușor o aromă de secară cu note de piper. În fundal, poate apărea o aromă de cereale și malț, de la slabă la moderată. Unele variante pot prezenta o ușoară fructozitate din fermentare, deși un caracter neutru este de asemenea acceptabilă. Un ușor gust de alcool poate fi prezentă, dar, în cel mai bun caz, va fi doar minimă. Se pot folosi și soiuri noi de hamei, pe măsură ce apar, fără restricții.

Aspect: Culoarea variază de la auriu mediu până la chihlimbar deschis cu nuanțe roșiatice. Berea ar trebui să fie în general limpede, deși versiunile dry-hopped, nefiltrate, pot avea o ușoară opacitate. Spuma este albă sau ușor gălbuie, de densitate medie, cu o persistență bună.

Gust: Aroma de hamei variază de la medie la intensă, cu un caracter specific hameiului american, cum ar fi citrice, flori, pin, rășină, condimentat-picant, flori tropicale, fructe cu sâmburi și fructe de pădure, pepene galben etc. Amăreala dată de hamei este de la moderată la intensă. Aroma de malț este de la scăzută la medie-scăzută, având în general un gust curat, de cereale, deși sunt acceptate note subtile de caramel sau pâine prăjită. Secara adaugă o ușoară picantețe, cu note condimentate. O ușoară fructozitate dată de drojdie este acceptabilă, dar nu esențială. Malțul de secară contribuie la un final sec, fără dulceață reziduală. Amăreala, aromele de hamei și senzația de sec pot persista în postgust, dar fără a fi intense. La versiunile mai tari, poate fi prezent un gust foarte slab de alcool.

Senzație la gust:Corpul variază de la mediu-ușor la mediu, cu o textură mătăsoasă. Carbonatarea este de la moderată la moderat-înaltă. Nu ar trebui să existe o senzație astringentă de la hamei. O ușoară căldură alcoolică mătăsoasă este acceptabilă, atâta timp cât nu perturbă echilibrul general.

Note: O variație modernă a IPA-ului american, creată de producătorii de bere craft. Caracterul de malț de secară trebuie să fie evident; în caz contrar, berea ar trebui categorizată ca American IPA. Aroma de stejar nu este acceptabilă pentru acest stil - dacă este prezentă, berea intră în categoria „maturată în butoaie de lemn”.

Istorie: Berarii craft au dorit să adauge complexitate și varietate IPA-urilor, așa că au înlocuit o parte din malțul de bază cu malț de secară. Rye IPA (cunoscut și ca RyePA sau RIPA) a devenit o apariție populară în ofertele sezoniere ale multor berării artizanale.

Ingrediente caracteristice:
Malț de bază: pale ale sau malț de orz cu două rânduri. 15-20% malț de secară, hamei american, drojdie americană sau englezească cu profil curat sau ușor fructat. Berea este preparată doar din malț, fiind măcinată la temperaturi joase pentru a obține o fermentabilitate mai mare. Caracterul apei variază de la moale la moderat sulfatată. Dacă se folosește malț caramel (crystal), ar trebui să fie într-o cantitate mică, deoarece o cantitate mai mare ar putea lăsa un gust final dulce, care ar masca aromele de hamei.

Comparație de stil: Mai uscată și ușor mai picantă decât un American IPA. Amăreala și caracterul picant al secarei persistă mai mult în postgust decât în IPA-ul american. Nu are intensitatea a malțului de secară ca la un Roggenbier. În unele cazuri, poate fi la fel de puternică precum un Double IPA.

Statistici principale:

  • OG: 1.056 – 1.075
  • IBUs: 50 – 75
  • FG: 1.008 – 1.014
  • SRM: 6 – 14
  • ABV: 5.5 – 8.0%

Rețetă
Scopul acestei rețete a fost de a crea o bere de culoare roșiatică, aromată și condimentată, dar fără dulceață excesivă. Este o bere care se potrivește bine cu mâncăruri mai condimentate. Este perfectă pentru masa festivă, dar și pentru un prânz simplu de duminică.

Malț:(6.1 kg)

  • 5 kg (82%) — Viking Malt Pale Ale 2-Row — Grain — 6 EBC
  • 800 g (13.1%) — Viking Malt Rye — Grain — 7 EBC
  • 300 g (4.9%) — Viking Malt Red Ale — Grain — 80 EBC

Hamei (+timp de fierbere):

  • 10 g (18 IBU) — Magnum 16.2% — Boil — 60 min
  • 30 g (IBU) — Amarillo 9.2% — Boil — 5 min
  • 30 g (IBU) — Chinook 13% — Boil — 5 min
  • 50 g — Amarillo 9.2% — Dry Hop — 3 zile
  • 50 g — Chinook 13% — Dry Hop — 3 zile

Drojdie:

  • Lallemand BRY-97

Rețeta completă: [Link Brewfather]
Pachetul de ingrediente pentru această rețetă: HopLine Rye IPA
Alte kit-uri all grain disponibile: [Pachete de rețete]

Aceste linkuri te vor duce la rețeta detaliată și la alte opțiuni similare, pentru a explora și experimenta diverse stiluri de bere.

Dacă ți-a plăcut articolul, împărtășește-l și cu alții! Alătură-te grupului nostru de Facebook(Pasionații Berii Artizanale) pentru a fi primul care află despre noile noastre produse, promoții și articole.