Echipamente și ingrediente pentru berari.


Împreună, transformăm pasiunea în bere!

Articole despre homebrewing

Despre Tulpini de Drojdie Fermentis

Hopline
17.06.2024 20:05
Despre Tulpini de Drojdie Fermentis

Grupul Lesaffre, și Fermentis din cadrul acestuia, este unul dintre cei mai mari producători de drojdie de bere din lume.


Tulpini Fermentis


Am scris deja despre Fermentis în secțiunea dedicată producătorilor. Produsele lor acoperă un portofoliu larg. În urma consultării cu dumneavoastră, am ajuns la concluzia că ar fi bine să avem un rezumat complex al gamei Fermentis în limba română. Nu există încă unul în limba română, astfel încât am incercat să vă putem ajuta cu un rezumat în alegerea tulpinii de drojdie.


În acest articol, dorim să prezentăm diversele tulpini de drojdie Fermentis și utilizările lor recomandate.


Introducere


În fiecare an, Fermentis inovează cu noi drojdii. Pe lângă tradiționalele drojdii de fermentare inferioară SafLager și de fermentare superioară SafAle, au fost introduse drojdiile Mix, acestea din urmă fiind vândute doar fabricilor de bere. Una dintre cele mai importante caracteristici ale drojdiilor, în afară de proprietățile fizice, sunt proprietățile organoleptice ale acestora. Am dori să abordăm subiectul în principal din acest punct de vedere. În imaginea alăturată puteți vedea tulpinile disponibile pentru vânzarea cu amănuntul, majoritatea dintre acestea fiind în gama noastră. Profilul tipic de aromă și gust al drojdiei de bere depinde de tulpină, dar și de condițiile de fermentare. Gustul condimentos picant înțepător este asigurat de 4-vinilguaiacol, o moleculă fenolică ce conține și vanilină. Cunoaștem deja vanilina ca aromă artificială de vanilie. În cele mai multe locuri, aceasta este menționată doar ca 4-VG. Aroma fructată este asigurată de grupările acetat, este foarte important să se găsească echilibrul aici, deoarece mai multe grupări acetat mențin echilibrul și formează aroma finală. În cazul în care echilibrul este rupt (parametri de fermentație inadecvați, impurități), berea poate deveni nepotabilă. Din fericire, cu o utilizare corectă a drojdiei de bere, acest lucru este extrem de rar.



Tulpini de drojdie și caracteristicile lor:


S-33

O drojdie de tip Ale cu adevărat fructată. Se potrivește foarte bine cu berile dulci și maltate. În același timp, doi berari experimentați au colaborat prin realizarea a unui NEIPA și au avut deja un succes cu S-33 la Expoziția Mondială a Berii de la Nürnberg. Această tulpină este o adevărată armă mare, mai puțin obișnuită în România, dar se pot face multe din ea.


Recomandat: beri belgiene, stouts, dar potrivită pentru toate berile fructuoase, de exemplu NEIPA


BE-256

BE-256 este campioana la categoria grea a berilor de tip Abbaye. Fructuozitatea sa nu este dominantă, dar, în același timp, este distinctivă. Dă o senzație, de asemenea, plăcută și la prietenii care beau beri industriale, datorită aromelor sale rotunde.


Recomandat: bere de abație


S-04

Cu S-04, după cum puteți vedea, ne îndreptăm spre tăieturi, notele de fructe devin din ce în ce mai atenuate, dar încă vizibile, aromele florale ieșind în evidență. Se potrivește bine cu majoritatea berilor de tip Ale. A fost preparată cu acest tulpin IPA,DIPA, APA, dar este, de asemenea, excelentă pentru berile de vară. Pe scurt, dacă abia te-ai prins de nebunia berii artizanale, dar cauți ceva mai floral și mai fructat decât US-05, încearcă S-04.


Recomandat: la o mare varietate de beri ușoare, fructate-florale (IPA, DIPA, APA, Summer ale etc.).


K-97

K-97 este o drojdie mai fructată, numită German Ale. Witbier, Berliner Weisse și Kölsch au fost, de asemenea, fermentate cu aceasta. Este o drojdie universală, cu variații minime față de standard, dar cu o rețetă bine aleasă, acest lucru poate fi transformat în avantajul dumneavoastră.


Recomandat: Wit, Session Ale, Kölsch


WB-06

WB-06 este regele neîncoronat al berilor de grâu, cu siguranță din punct de vedere al cantității în care sunt folosite. Aromele sale bine echilibrate de ester-fructat fac din ea o Hefeweizen de primă clasă. Datorită floculării sale scăzute, fermentează rapid și rămâne tulbure până la consum. Berile bavareze de grâu ar trebui fermentate prin fermentație joasă, adăugând puțin peste jumătate de plic de WB-06 la o bere standard de 21 de litri, pentru a intensifica aroma de banană-clovinte tipică berii bavareze de grâu.


Recomandat: beri bavareze și belgiene de grâu.


BE-134

BE-134 este o adevărată drojdie Saison. Esterii săi fructați sunt slabi, dar perceptibili, cu un fenol picant care domină. Se poate completa bine cu fructe.


Recomandat: Saison, beri fructate


T-58

T-58 este regina berii de grâu. Folosită în principal pentru berile de grâu închise la culoare, are o aromă mai puternică decât WB-06. Completează bine aroma dominantă a malțurilor de caramel. Flocularea sa este ușor mai mare decât cea a WB-06. Din acest motiv, tulpina se caracterizează printr-o bere mai degrabă tulbure decât opacă și translucidă.


Recomandat: beri de grâu, beri de grâu închise la culoare



US-05

Este o drojdie extrem de răspândită. Este folosită atât de marile fabrici de bere, cât și de berarii casnici, datorită proprietăților sale previzibile. Produce o bere transparentă și ușor de băut.


Recomandat: beri ale americane, de la cele simple la cele cu mult hamei.


W34/70

Tulpina W34/70 este o adevărată drojdie germană de fermentație inferioară, care fermentează curat și neutru. Gustul său neutru o face o alegere excelentă pentru pils, lagers și alte beri cu fermentație inferioară. Produce o bere care este ușor de băut.


Recomandat: lager, pils, bock, alte beri cu fermentare inferioară


S-189

Soiul S-189 este o specialitate cu fermentație inferioară din Elveția. Are o aromă neutră, dar cu ușoare note florale. Produce o bere care este ușor de băut. Merită să o încercați.


Recomandat: lager, pils, bock, alte beri cu fermentare inferioară

 

 

Alăturați-vă grupului nostru de Facebook! Oferim livrare gratuită membrilor, codul de cupon al promoției îl găsiți partajat în grup.