Se foloseste pentru determinarea existentei amidonului in must.
Metodă:
Se amestecă bine mustul
Puneți 3-4 picături de must pe o farfurie albă, plată
Adăugați 1 picătură de iod în must.
Iodul este maro în mod implicit. Cu toate acestea, dacă întâlnește carbohidrați cu lanț de carbon foarte lung (amidon), culoarea sa devine imediat albastră.
Dacă își păstrează culoarea maro când se întâlnește cu mustul, nu există amidon prezent în must, ceea ce înseamnă că faza de zahărificare a fost finalizat cu succes. Dacă mai lăsăm puțin malțul în must chiar putem să creștem randamentul cu câteva %.
Dar dacă culoarea maroe devine imediat albastră, înseamnă că mai există amidon în must. Cu cât culoarea albastră este mai deschisă, cu atât mai mult amidon și invers. Dacă facem experimentul în primele 5 minute de piure, vom vedea o culoare închisă, aproape neagră, de un albastru intens a unei mure.
Recomandat atât pentru începători, cât și pentru utilizatorii avansați, poate fi folosit pentru a elimina posibilitatea de must pe jumătate zaharificat, care poate duce la o fermentație finală mai mare decât cea dorită, „blocata”.
Volum : 30ml
Videoclipul de mai jos arată metoda și culorile pe care le vedem:
VIDEO